2013. február 25., hétfő

Karsai László: A bölcsészkar mindennek a legalja

 "1975 óta van módom közelről figyelni az egyetemistákat. A fejkvóta-rendszer bevezetésével gigantikus méretű óvodává züllesztették az egész felsőoktatást. Ezen belül is, akik ma a bölcsészkarra mennek, mindennek a legalja. Nem beszélnek nyelveket, frusztráltak, mert nem vették fel őket egy komolyabb - jogász vagy közgazdász - szakra, alulképzettek, motiválatlanok. Épp ezért nagyon fogékonyak a Trianon-szindrómára, a történelmünk előző kétezer évét pedig kitöltik hun-magyar mítoszokkal és sámánizmussal." - Karsai László a stop.hu-n 

A szegedi egyetem oktatója az interjú további részében kifejti, hogy a bölcsészkarok a szélsőséges eszmék melegágyai.

"A hallgatók teljesen perspektívátlanok: az egyetemi pálya lényegében zárva van előttük, a doktori programokba csak a legeslegjobbak kerülhetnek be, és középiskolákban is csak véletlenül lehet állást szerezni. Ennek ellenére ezeknek a diákoknak egy része végül tanár lesz, és úgy terjesztik a szélsőséges nézeteiket, mint a rák." - vélekedik a történész. 



[a bejegyzés margójára]

A gond nem ott van, hogy Karsai ezeket elmondja, hanem ott, hogy a saját politikai, ideológiai frusztrációjából adódóan egy egész kart, egy egész képzési területet hord le. Ha van is benne igazság és ez a jelenség tényleg megfigyelhető, akkor sem bélyegezhetünk meg egy egész szakot azzal, hogy náci fészek. Ami igazán felháborító az pedig a komolyabb szakok és a bölcsész képzés szembeállítása. Karsai ezzel tökéletesen erősíti az itthoni "büfészak" sztereotípiát, csak azért, hogy egy számára nem tetsző oldalt kritizálhasson. 

a teljes interjú ITT olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése